Törpfater tech blogja

Főleg technika, de emberi oldalról. Kontakt: torppapa (kukac) indamail.hu

Kapcsolódó hirdetések

Friss topikok

  • Félkarú Rabló: No engem nem fenyeget a veszély hogy Apple szenzor és Nike cipő tegyen boldoggá. Megvárom míg a kí... (2008.09.15. 22:48) Digitális jog menedzsment cipőkre?

Linkblog

Adattárolási törvény

2008.10.01. 20:49 Törpfater

A berlini Fővárosi Bíróság megkérdőjelezi az internetszolgáltatók adattárolási kötelezettségét.

Ez év elejétől van Németországban az adattárolási törvény érvényben. Az internethasználatnál még egy átmeneti időszak is van, ami előírja, hogy a szolgáltatók, akik a kapcsolódási adatok tárolásának kötelezettségét 2009  januárjáig nem teljesítik, még nem részesülnek büntetésben. Ennek ellenére maga az intézkedés már nagyon sok politikai és jogi vitát robbantott ki, bőven van támogatója és ellenzője is. A berlini bíróság most olajat öntött a tűzre azzal, hogy kinyilvánította; az internet szolgáltatók bizonyos körülmények esetén mentesülnek az adatraktározási kötelezettség alól. 

A panaszt egy külföldi távközlési cég németországi leányvállalata ellen nyújtották be. A Berlini Fővárosi Bíróság közölte a céggel, hogy az összes kapcsolódási adatot hat hónapon keresztül tároló adatbázis sablonjai a jelenlegi formájukban aránytalannak és alkotmányellenesnek számíthatnak. Ebből azt a következtetést is le lehet vonni, hogy a tárolási kötelezettséget nem kell teljesíteni.

Az efféle kérdések most új jelentőséget nyerhetnek, mert egyre inkább úgy néz ki, hogy a türelmi lejárta előtt nem lehet olyan ítéletel számolni, amely az adattárolás alkotmányosságáról szól. Eredetileg úgy volt, hogy még ebben az évben döntés születik a benyújtott alkotmányossági panaszokról (köztük a Német Szövetségi Köztársaság történetének legnagyobbikáról is, amelyet 34 000 ember írt alá). Minden valószínűség szerint ez mégsem fog bekövetkezni. Így a szolgáltatóknak most dönteniük kell, hogy legkésőbb januárig teljesítik -e az adattárolási kötelezettséget, vagy, mint ebben az estben, bíróság ítéletét kéri az kötelezettség ellen. 

Nagy kérdés, hogy vajon a Szövetségi Alkotmánybíróság alkotmányosnak ítéli, korlátozza, avagy teljesen megtiltja majd az adattárolást. Jelenleg egy olyan ideiglenes utasítás van érvényben, amely előírja, hogy bár a kapcsolódási adatok tárolásának a törvényben előírt módon kell megtörténnie, a keletkezett adatokhoz való hozzáférést szigorúbban szabályozza, mint ahogy azt a törvényalkotók eredetileg tervezték. A végleges ítélet meghozataláig sok szakember elképzelhetőnek  tartja az adattárolás teljes leállítását, amelyet a támogatók a terrorizmus elleni harc fontos eszközének tartanak, míg az ellenzők szerint aránytalanul megsérti a német polgárok privátszféráját. Így lehet, hogy azok a szolgáltatók, akik tároláshoz szükséges infrastruktúrára már pénzt adtak ki, most hoppon maradnak. 

(Forrás: heise.de )

Szólj hozzá!

Címkék: adatvédelem ügy adattárolás internetszolgáltató isp internetkapcsolat bírósági

A bejegyzés trackback címe:

https://torpfater.blog.hu/api/trackback/id/tr99691456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása