Törpfater tech blogja

Főleg technika, de emberi oldalról. Kontakt: torppapa (kukac) indamail.hu

Kapcsolódó hirdetések

Friss topikok

  • Félkarú Rabló: No engem nem fenyeget a veszély hogy Apple szenzor és Nike cipő tegyen boldoggá. Megvárom míg a kí... (2008.09.15. 22:48) Digitális jog menedzsment cipőkre?

Linkblog

Szingapúr - Három hónapi börtönre ítélték a rendszert kritizáló bloggert

2008.09.22. 12:30 Törpfater

A véget nem érő történetek disszidensekről, akiket állami elnyomással kell elhalgattatni, újabb fejezettel bővültek. Az 58 éves amerikai állampolgár, Gopalan Nair-t szingapúrban három hónapi börtönre ítélték, mert szemére vetete egy bírónőnek, hogy "prostituája" magát a rendszernek

Nair jogász, és "Singapúri Disszidens" címre hallgató blogjában kritizálja a délkelet-ázsiai városállam hatóságait. Nézetei miatt Nair-t évekig üldözték, végül az USA-ba költözött és 2005 óta amerikai állampolgár. Május 29.-i keltezésű blogbejegyzésében egy otthoni tartózkodásáról írt, amely alatt egy olyan bírósági tárgyaláson is részt vett, amelyet a kormány az ellenzék ellen indított.Ezt írta: "Belinda Ang, a bírónő, az egész eljárás alatt eladta magát. Nem volt több mint (a volt miniszerelnök)Lee Kuan Yew és (a jelenlegi minisztererlnök) Lee Hsien Loong egyik munkatársa, aki azok parancsait végrehajtotta.

Annak ellenére, hogy az efféle kifejezéseket nem sértegetésre szokták használni, hanem átvitt értelemben, Gopalan Nairt egy 18 napos eljárás után három hónap börtönre és 3000 dollár pénzbüntetésre ítélték. Az ítéletet kihirdető bíró hangsúlyozta, hogy országában lényegében biztosítják a szólásszabadságok, azonban egy közalkalmazott ilyesfajta sértegetését nem tűrik el. Nair így kommentálta az ítéletet a blogjában :

" Ismerem a szingapúri jogrendszert, és semmi kétségem affelől, hogy az engem elmarasztaló ítélet hamarabb kész volt, mint ahogy beléptem a tárgyalóterembe...A történet arról szól, hogy valakit meg kellett büntetni, aki közismert kritikus hírében áll, és így egyfajta üzenetet közvetíteni szingapúr többi polgára felé: Aki kritizál, bajt hoz magára."

Egyelőre nem tisztázott, hogy Nair fellebbez -e az ítélet ellen.

A kritikusok gyakran a szingapúri rendszer szemére hányják, hogy nem teszi lehetővé a valódi demokráciát, és a bíróságokat is írányítása alatt tartja. Sok, a nyugati társadalmak számára elfogadott dolog a volt brit gyarmaton súlyos törvénysértésnek számít: bizonyítható hazugság, graffiti, szemetelés az utcán, "természetellenes" szexuális praktikák és homoszexualitás. A testi fenyítés bevett gyakorlat, és a lakosság számát tekintve Szingapúr világelső a halálos ítéletek számában. A külföldi média is vagy cenzúrázott, vagy teljesen tiltott.
(forrás: theregister.co.uk )

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://torpfater.blog.hu/api/trackback/id/tr49675605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása