Törpfater tech blogja

Főleg technika, de emberi oldalról. Kontakt: torppapa (kukac) indamail.hu

Kapcsolódó hirdetések

Friss topikok

  • Félkarú Rabló: No engem nem fenyeget a veszély hogy Apple szenzor és Nike cipő tegyen boldoggá. Megvárom míg a kí... (2008.09.15. 22:48) Digitális jog menedzsment cipőkre?

Linkblog

ITU - minden IP csomagnak visszakövethetőnek kell lennie

2008.09.17. 13:31 Törpfater

2008.09.16 Nemzetközi Távközlési Unió (ITU)
Minden IP-csomagnak követhetőnek kell lennie

Nem más, mint a kínaiak fogalmaztak meg egy javaslatot, amely alapján jelenleg zárt ajtók mögött, tervek kidolgozása  folyik az internet névtelenségének megszüntetésére. Céljuk, hogy többet ne tudjunk névtelenül mozogni az interneten. A látszat névtelenségnek elegendőnek kell lennie a privátszféra védelméhez.

Az amerikai Nemzeti Biztonsági Ügynökség (NSA) is részt vesz ebben az "IP visszakövetés"-nek nevezett ITU-csoportban. A csoport hamarosan Genfben találkozik, hogy a vázlatos elképzeléseken tovább dolgozzanak. A csoport tagjai megtagadták a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát, és a találkozók is zártkörűek.

Az internethasználók névtelenséghez való jogát fenyegető veszély már mozgósított néhány technikával és adatvédelemmel foglalkozó aktivistát. A TOR nevű névtelenséget biztosító szolgáltatás is érintett lehet. Az internetet használók névtelenséghez való joga a különféle országokban, többek között az Amerikai Egyesült Államokban és Németországban törvényi előírás.
 

Az egésznek az ad pikáns ízt, hogy az ITU (Nemzetközi Távközlési Egyesület) az  ENSZ egyik bizottsága. Az ENSZ Emberi Jogi Nyilatkozat 19. cikkelye így szól: "Mindenkinek joga van szabadon gondolkodnia és véleményét szabadon kinyilvánítania; ebben benne foglaltatik a véleményekhez való szabad csatlakozás, valamint az összes fajta médium igénybevételével, országhatárokra való tekintet nélkül az információk és gondolatok keresésének, befogadásának és terjesztésének joga."   

A kínaiak által felvázolt elképzelés, amelyet Genfben zárt ajtók mögött tárgyalnak meg, azt vetíti előre, hogy az "IP-visszakövető-mechanizmusnak mindenféle hálózati környezetbe beilleszthetőnek kell lennie, például különféle címzési típusoknál (IPv4, IPv6), különféle hozzáférési módoknál (ADSL, kábel, LAN) stb." Cél: "A visszakövethetőség biztosítása érdekében a küldő lényeges adatairól (az adatcsomagokról, a szerzőről), naplófájlnak kell készülnie."

A tervért felelős kínai szerzők mindezidáig nem válaszoltak az interjúkérdésekre, de egy kiszivárogtatott ITU-dokumentumot valaki elküldött Steve Bellovin címére. Bellovin a Columbia Egyetem tudósa, ismert informatikus,  az Internet Tervező Csoport, illetve az Internet Tervező Akciócsoport (IETF) tagja. Nyolc évvel ezelőtt ő maga is írt egy tanulmányt az IP-nyomkövetésről, amiben arra a következtetésre jutott, hogy az efféle technikának nem igazán van értelme. Az információ küldőjét Bellovin megbízhatónak tartja, és hitelességét egy további forrás is megerősítette.

(folyt. köv)

Szólj hozzá!

Címkék: adatvédelem privacy ip anonimitás tracking packet névtelenség

A bejegyzés trackback címe:

https://torpfater.blog.hu/api/trackback/id/tr78667820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása