Törpfater tech blogja

Főleg technika, de emberi oldalról. Kontakt: torppapa (kukac) indamail.hu

Kapcsolódó hirdetések

Friss topikok

  • Félkarú Rabló: No engem nem fenyeget a veszély hogy Apple szenzor és Nike cipő tegyen boldoggá. Megvárom míg a kí... (2008.09.15. 22:48) Digitális jog menedzsment cipőkre?

Linkblog

ITU - minden IP csomagnak visszakövethetőnek kell lennie - második rész

2008.09.18. 08:38 Törpfater

A dokumentumban (ami inkább egy nagyobb dokumentum kis darabjának tűnik), a felhasználási területeknél olyasmiket találunk, amelyeknek részben és lényegében van jogosultságuk: spamküldő bothálózatok és vírusírók felkutatása. De van még egy apróság: egyes államokban nem kívánatos cikkek, eddig ismeretlen szerzőit is meg szeretnének találni.

Bellovin, nagyon találóan, a következőképpen kommentálta a dolgot a blogján: " A hálózattervezés elsődleges célja a hatékonyság. Természetesen, emellett a biztonság is fontos szempont; itt azonban fel kell tenni a kérdést, hogy mit értünk biztonság alatt. Egy rakás lehetséges definíció van: szerintem a politikai cenzúra semmiképpen sem tartozik közéjük." A terv szerinte egyértelműen ütközik az ENSZ Emberi Jogi Nyilatkozat 19-es cikkelyével.

Jacob Appelbaum, az egyik TOR-fejlesztő is ijesztőnek tartja a fejleményeket: "Ez a szörnyeteg soha nem jelenhet meg az Interneten, és nem is szabad hogy megjelenjen. Ha egy ilyen rendszert üzembe helyeznek, azt pontosan azok az emberek használnák rossz célokra, akiket a rendszernek eredetileg ki kellene nyomoznia. Soha, egyetlen-egy gazember sem kerülne horogra." 

Könnyű kitalálni, hogy merre halad az ITU (mint mondtuk, ENSZ bizottság) hajója. A CNET beszámolója szerint már egy évekkel ezelőtti ITU biztonsági konferencián eldöntötték, hogy az Interneten a névtelenség nem megengedett, mert bűnözéshez vezet. Ugyan egyfajta privátszférára szükség van, de ez csak látszat-névtelenséget biztosít, nem tényleges névtelenség útján jön létre.

Korea és Izrael is örülne, ha az ENSZ minden internetre kerülő dolgot vissza tudna követni. Míg Korea örülne, ha "biztonsági okokból" minden IP-csomag útját vissza lehetne követni a kiindulási pontig, addig Izrael annak örülne, ha az összes internetszolgáltató az ügyfeleiért felelőssé tehető lehetne, és minden ügyfél pontosan azonosítható lehetne, mint például egy banknál a számlatulajdonosok.

Alapjába véve az ENSZ-nek semmiféle hatalma nincs, az internet szabványok befolyásolására. Ugyanakkor az ENSZ és az ITU képviselők lobbistaként már megpróbáltak az internet kezelésére több befolyást szerezni. Az ITU hivatalos Chartája leírja, hogy az IETF-fel és az egyesült államokbeli Számítógépes Veszélyekre Reagáló Csoport-tal (US-CERT) együtt fognak dolgozni, és így egy világméretű elfogadtatás lehetősége is elképzelhető, különösen ha az egyes országok vezetői támogatják az ötletet.

Mind az NSA, mind az ITU képviselői elutasítják,hogy állást foglaljanak ezzel kapcsolatban.

(forrás: cnet.com)
 

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság internet csomag ip anonimitás névtelenség

A bejegyzés trackback címe:

https://torpfater.blog.hu/api/trackback/id/tr24669066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása