Törpfater tech blogja

Főleg technika, de emberi oldalról. Kontakt: torppapa (kukac) indamail.hu

Kapcsolódó hirdetések

Friss topikok

  • Félkarú Rabló: No engem nem fenyeget a veszély hogy Apple szenzor és Nike cipő tegyen boldoggá. Megvárom míg a kí... (2008.09.15. 22:48) Digitális jog menedzsment cipőkre?

Linkblog

Digitális jog menedzsment cipőkre?

2008.09.15. 22:41 Törpfater

2007.09.14 Apple DRM
Digitális Jog Menedzsment cipőkre?

Az amerikai Apple konszern a szokványostól némiképpen eltérő szabadalmi eljárást kezdeményezett. Több forrásból tudjuk, hogy egy Digitális Jog Menedzsment (DRM) szabadalmi kérelemről van szó, sportcipőkhöz. A jog szabályozás később teniszcipőkre és további ruhadarabokra is ki lesz terjesztve. 

A DRM-el védett zenei tartalomnál is ismert korlátozások már jó előre sok vevőt elijesztenek. Különösen az Apple, vagy méginkább az iStore esetében alkalmazott elv ütközik gyakran ellentmondásokba. Hogy a jelenlegi szabadalmi beadvány pozitív hatással lesz -e a vevők és a cég kapcsolatára, úgy tűnik hamarosan ki fog derülni. Az első szakértők azonban kételkednek.

Ezen túlmenően, a szabadalmi kérelem segítségével, az Apple törekszik egy, egyfajta szenzorral kombinált sportruházatok és  főleg a cipők jogkezelésének megvalósítására. Elsősorban a Nike cég Nikeplus név alatt futó termékcsaládjának kifejezetten erre a célra kifejlesztett tagjairól van itt szó. Ezek olyan cipők, amelyekben a talpbetét alatt egy kis tartórekesz van. A speciálisan kialakított üregbe kerül a pedométer.

A kaliforniai céget szemmel láthatólag zavarja, hogy egyesek a terméket nem kizárólag Nike termékekkel együtt használják. A szabadalmi kérelemből szószerint kiviláglik, hogy a vevők nagy része maga vette kézbe a dolgot, és más cégek termékeibe szerelte be a szenzort. A megvalósítani kívánt DRM rendszer ezt hivatott megakadályozni, és a vevőket a Nike-Plus cipők használatára rászorítani. Az Apple egy chip felhasználását javasolja, amelyet a használatbavétel előtt aktiválni kell. (Forrás: Slashdot.org)

1 komment

Címkék: apple jog digitális szabályozás drm szabadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://torpfater.blog.hu/api/trackback/id/tr75665348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Félkarú Rabló · http://youtube-howto.zxq.net 2008.09.15. 22:48:34

No engem nem fenyeget a veszély hogy Apple szenzor és Nike cipő tegyen boldoggá. Megvárom míg a kínaiak lekoppintják. :-)
süti beállítások módosítása